top of page
Търсене
Снимка на автораVesela Georgieva

Рак на щитовидната жлеза

Какво е рак на щитовидната жлеза?

Ракът на щитовидната жлеза се развива в щитовидната жлеза, малка жлеза с форма на пеперуда в основата на врата. Тази жлеза произвежда хормони, които регулират метаболизма, (как тялото ви използва енергия). Хормоните на щитовидната жлеза също помагат за контролират телесната температура, кръвното налягане и сърдечната честота. Ракът на щитовидната жлеза, вид ендокринен рак, обикновено е лечим, с отличен процент на излекуване.

Колко често се среща ракът на щитовидната жлеза?

Според статистика В САЩ и Южна Америка Близо 53 000 души получават диагноза рак на щитовидната жлеза всяка година. Лечението на повечето видове рак на щитовидната жлеза е много успешно. Все пак около 2000 души умират от болестта всяка година.

Жените и особено жени , определени като жени пo време на раждане (AFAB) са три пъти по-склонни да получат рак на щитовидната жлеза в сравнение с мъжете. Заболяването обикновено се диагностицира при жени на 40-50 години и мъже на 60-70 години. Дори децата могат да развият заболяването.



Какви са видовете рак на щитовидната жлеза?

Рака на щитовидната жлеза може да се квалифицира въз основа на вида клетки, от които ракът расте. Видовете рак на щитовидната жлеза включват:

Папиларен: До 80% от всички видове рак на щитовидната жлеза са папиларен. Този вид рак расте бавно. Въпреки че папиларният рак на щитовидната жлеза често се разпространява в лимфните възли на шията, болестта се повлиява много добре от лечението. Папиларният рак на щитовидната жлеза е много лечим и рядко фатален.

Фоликуларен: Фоликуларният рак на щитовидната жлеза представлява до 15% от диагнозите за този вид рак. Този рак е по-вероятно да се разпространи в костите и органите, като белите дробове. Метастатичният рак (рак, който се разпространява) може да бъде по-труден за лечение.

Медуларен: Около 2% от раковите заболявания на щитовидната жлеза са медуларни. Една четвърт от хората с медуларен рак на щитовидната жлеза имат фамилна анамнеза за заболяването. Дефектен ген (генетична мутация) може да бъде причина.

Анапластичен: Този агресивен рак на щитовидната жлеза е най-трудният за лечение. Може да расте бързо и често се разпространява в околните тъкани и други части на тялото. Този рядък вид рак представлява около 2% от диагнозите рак на щитовидната жлеза Тук е важно да отбележим и Опитът в лечението на редки подвидове рак на щитовидната жлеза.

Ефективни стратегии за всички стадии на рак. Това включва напреднали и агресивни ракови заболявания. Например, използват се най-новите образни тестове, за да се проследи папиларен микрокарцином и да определим дали е необходимо лечение.

По-малко инвазивни възможности за бавно растящи ракови заболявания.

Ефективно лечение в случай на рецидив. Ако ракът на щитовидната жлеза се появи отново, ще имате достъп до лечение и клинични изпитвания.

Ако цялата или част от щитовидната Ви жлеза бъде отстранена хирургически, ние ще работим в тясно сътрудничество с Вас, за да намерим и поддържаме правилното ниво на заместително лекарство за хормон на щитовидната жлеза.

Иновациите водят до по-добри резултати.

В Медикълпарк специалистите имат достъп до най-новите технологии и техники за диагностициране и лечение на рак на щитовидната жлеза и се използват нови знания и възможности, за да постигнем вашите цели. Можете да очаквате:

Обстоен преглед. Ултразвуковите изследвания с висока разделителна способност на щитовидната жлеза и шията ви помагат да информирате вашите възможности за лечение.

Точна диагноза. Нашите патолози са анализирали биопсия и тъканни проби от много видове рак на щитовидната жлеза, включително много редки видове. Това помага да се гарантира, че ще получите точна диагноза за планиране на лечение.

Разширено лабораторно изследване. Тестването на молекулярни маркери на вашите ракови клетки помага за идентифициране на генни мутации, като RET и BRAF, за да помогне за идентифициране на вида рак на щитовидната жлеза.

Пълна гама от възможности за лечение. Те включват хирургични процедури като традиционна тиреоидектомия и, в определени ситуации, роботизирана тиреоидектомия. Повече възможности включват радиоактивен йод, лъчева терапия, химиотерапия, таргетна терапия и алкохолна аблация.

Опитни хирурзи. Ендокринните хирурзи на Mayo Clinic извършват много процедури за тиреоидектомия всяка година и са обучени в най-новите минимално инвазивни техники. Изследванията показват, че хирурзите с повече опит са склонни да произвеждат по-добри резултати за пациентите, като по-малко хирургични усложнения и по-кратък болничен престой.

Внимателно подбрана таргетна терапия. Това включва тестване на вашите ракови клетки, за да видите кои лечения могат да бъдат полезни. Налични са много целеви терапии, включително най-новите мултикиназни инхибитори.

Варианти, когато радиоактивният йод вече не действа. Ако ракът на щитовидната жлеза стане резистентен на терапия с радиоактивен йод (рефрактерен на радиоактивен йод), има лекарства, които могат да направят раковите клетки по-чувствителни към него. Това се нарича редиференцираща терапия.

 

Експертна грижа, осигурена с внимание.

Лекарите от Медикълпарк лекуват повече от 2800 души с рак на щитовидната жлеза всяка година и са активни членове на Международната група по онкология на щитовидната жлеза и Европейската асоциация на рак на щитовидната жлеза. Болницата отговаря на строгите стандарти за всеобхватен раков център на Националния институт по рака, който признава високи научни постижения и мултиспециален подход, фокусиран върху превенцията, диагностиката и лечението на рака. Ако имате нужда от допълнителна информация или имате конкретни въпроси, искате да направите запитване относно дадена медицинска интервенция, не се колебайте да се свържете с нас чрез нашите контактни данни, които можете да намерите на нашия уебсайт. Нашите представители ще бъдат радостни да ви помогнат и да отговорят на всичките ви въпроси.

 

27 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page